Tropiikin osasto

Tropiikki on ensimmäinen viidestä kasvihuoneesta. Sieltä löytyy trooppisten ja subtrooppisten alueiden kasveja eri puolilta maailmaa. Osastolla elelevät kultatöyhtökakadu Juuso sekä amatsonit Lasse ja Ilmari. Voit istuutua nauttimaan kahvilan virvokkeita myös tropiikin puolelle!

Katso 360° panoraama tropiikin osastosta koko ruudulla - Rami Saarikorpi.


Kuva Vilma Lehtovaara

Osastolla on erityisen paljon hyöty- ja koristekasveja – myös aivan tavallisia kotonakin viihtyviä lajeja kuten kiinanruusu (Hibiscus rosa-sinensis). Nuorena ruskealehtinen kaakao (Theobroma cacao, kuva), joka on suoraan rungosta kukkiva kasvi, on tuottanut hedelmiä, samoin esim. guava (Psidium guajava) ja karambola (Averrhoa carambola). Myös kahvipensas (Coffea arabica) tuottaa kohtalaisesti satoa. Banaania (Musa x paradisiaca), maailman suurinta ruohokasvia, viljellään normaalisti kaksivuotisena.


Kaakaon hedelmät kehittyvät suoraan puun runkoon muodostuneista kukista.
Kuva Vilma Lehtovaara


Kuva Markku A. Huttunen

Osaston itäpäädyssä sijaitsee mittava orkideakokoelma. Botanian orkideat on saatu pääosin lahjoituksena eläkkeellä olevan lastenlääkäri Mauri Koskelan yli 100 lajia tai lajiketta käsittäneestä kokoelmasta. Pekka ja Tuulikki Rannan (Sulkavan Orkidearannasta, joka toimii nykyisin Portugalissa) sekä Suomen Orkideayhdistyksen opastuksella orkideoille valjastettiin tila tropiikin osaston päädystä, mutta osaa lajeista säilytetään lisäysosastolla. Orkideoille rakennettiin hyllystö, lämpöpatterien päälle asennettiin ilmaa kostuttavat vesikaukalot ja eteläikkunalle suuri varjostusverho. Kaksi tuuletinta huolehtii ilman kierrätyksestä.

Kämmekkäkasvien eli orkideojen heimo (Orchidaceae) on lajimäärältään maailman suurin kasviheimo, noin 18.000 lajia. Sen edustajia tavataan lähes kaikkialla maailmassa Antarktista ja muutamia pikkusaaria lukuun ottamatta. Ne ovat sopeutuneet mitä moninaisimpiin kasvuoloihin. Aiemmin lähes kaikki kaupattavat orkideat kerättiin trooppisilta kasvupaikoiltaan ja kuljetettiin myyntiin, sillä niiden lisääminen oli hyvin vaikeaa monimutkaisen lisääntymisbiologian vuoksi. Nykyisin orkideoita lisätään myös mikrolisäyksellä, ja niiden viljelystä on tullut laajamittaista liiketoimintaa. Uusia lajeja etsitään edelleen tropiikista, sillä harvinaisuuksista maksetaan omaisuuksia.


Kuva Markku A. Huttunen

Valkoiset hahtuvat kasveilla ovat kilpikirvoja syövän amerikankilpikkäpirkon (Cryptolaemus montrouzieri) toukkia. Monia muitakin biologisia tuholaistorjuntaeliöitä tapaa kaikilta osastoilta. Puihin ripustetut muovipotit ja paperipussit on tarkoitettu näiden hyödyllisten pikkupetojen levittämiseen. Kasvihuoneisiin karanneen ruskosauvasirkan (Carausius morosus) torjuntaan ei vielä ole kehitetty poimintaa tehokkaampaa keinoa.


Ruskosauvasirkka (Carausius morosus).
Kuva Vilma Lehtovaara


Klikkaa Botania-info


Kokoelmat, kahvila ja matkamuistomyymälä avoinna yleisölle ympäri vuoden.

Muutostöiden vuoksi loppu- ja alkuvuosi meillä auki seuraavasti:

29-30.12.2017 avoinna klo: 11.00-16.00
Suljettu: 31.12-3.1.2018

Avoinna 4.1.2017 klo: 14.00-20.00
Suljettu 5.1.2018 huoltopäivän vuoksi
Avoinna 6.-7.1.2018 klo: 10.00-18.00

Vuodenvaihteen jälkeen talvikaudella (1.1.-31.3.)
ma-ke SULJETTU (muutostöiden vuoksi)
to-pe 14-20
la-su 10-18

Tilausryhmät sopimuksen mukaan.

Kesäaikana (1.4.-31.8.)
Tiedot tulossa.

We are closed fri 1.12.2017

Мызакрыты в следующие дни:
Пт 1.12.2017 (Oбслуживание)


Heinäpurontie 70, 80110 Joensuu
050 5629 482, toimisto(at)botania.fi

>> aukioloajat, pääsymaksut, sijainti
     
http://vk.com/botania

Ota yhteyttä

Roskapostin välttämiseksi testataan, että viestin lähettäjänä on ihminen.
Kirjoita yhteenlaskun summa: 5+1=