Ceyloninkaneli

18.2.2015 18:11


Ceyloninkaneli, Cinnamomum verum

 

Kanelin kirjoitettu historia ulottuu muinaiseen Kiinaan. 2700 eKr peräisin olevat kasviot kertovat sen käytöstä kuumeeseen, ripuliin ja kuukautisvaivoihin. Näin ollen se on eräs maailman vanhimmista tunnetuista mauste- ja lääkekasveista.

 

Kanelitangot puun kuoresta

 

Ceyloninkaneli, Cinnamomum verum, toiselta nimeltään aitokaneli, kuuluu laakerikasvien heimoon Lauraceae. Ceyloninkaneli on ainavihanta kymmenmetriseksi kasvava pikkupuu. Sen pienet, miellyttäväntuoksuiset kukat sijaitsevat harsuissa viuhkoissa. Hedelmä on punainen luumarja, jolla ei ole maustekäyttöä. Mausteena käytettävä kaneli saadaan nuorten versojen kuoren sisimmästä osasta. Viljelyksillä kanelipuu pidetään pensasmaisena leikkaamalla versoja parin vuoden välein. Noin metrin mittaisina vesat kuoritaan tekemällä niihin ensin pitkittäisviilto. Useita putkimaisia kuorenkappaleita pujotetaan sisäkkäin ja kuivataan varjossa.

 

Ceyloninkaneli kasvaa luonnonvaraisena Sri Lankan vuoristometsissä ja sitä viljellään nykyisin laajalti trooppisissa maissa. Vuosittainen tuotanto on noin 10 000 tonnia. Tärkein tuotantomaa on kuitenkin edelleen Sri Lanka 80-90 % osuudella.

 

Vältä liiallista käyttöä

 

Kaneli on itse asiassa yhteisnimitys noin kymmenelle toisilleen läheistä sukua olevalle lajille ja tuotteelle, jota saadaan muutamasta lajista. Sana ”kaneli” juontaa juurensa latinan kielen pientä putkea tarkoittavaan sanaan cannella. 

 

Kanelina myydään yleisesti kassiakanelia, Cinnamomum cassia. Elintarviketeollisuusliiton mukaan käytännössä kaikki Suomessa myytävä kaneli on vuosikymmeniä ollut kassiakanelia. Kassia sisältää merkittäviä määriä kumariinia, joka on myrkyllistä maksalle. Kumariinin myrkyllisyydestä johtuen Evira suosittaakin välttämään kanelin säännöllistä runsasta käyttöä. Kumariini voimistaa kanelin aromia, mistä syystä kassialla saadaan ruokiin voimakkaampi aromi kuin ceyloninkanelilla. Ceyloninkanelin kumariinipitoisuus on vain noin sadasosa kassian vastaavasta pitoisuudesta.

 

Kaneli sisältää mm. parkkiainetta, lima-ainetta, kalsiumoksalaattia, tärkkelystä, kumariinia ja haihtuvaa öljyä, jonka pääainesosa on kanelialdehydi.

 

Lääke ja lemmenrohto

 

Monien muiden mausteiden tavoin on kanelia alun perin käytetty nimenomaan lääkekasvina. Intialaisessa lääketieteessä kanelia käytetään hammassärkyyn, pahoinvointiin ja ruoansulatushäiriöihin. Jo muinoin on kanelia käytetty myös lemmenrohtona. Kaneliöljyä on hierottu genitaalialueelle stimuloimaan eroottisesti. Sen on uskottu lisäävän intohimoa ja kyvykkyyttä.

 

Muinaisessa Egyptissä sitä käytettiin myös kosmetiikkaan erilaisten voiteiden ja parfyymien raaka-aineena. Faaraoiden jalkavaimot hieroivat näitä ihoonsa tullakseen kauniimmiksi ja haluttavimmiksi. Egyptin ylhäisö kuumensi kanelinkuorta vadeilla hiilipannujen päällä peittääkseen ulkopuolella käyskennelleen köyhälistön pahaa hajua. Myös antiikin Roomassa kanelista valmistettiin kauneusvoidetta.

 

Kanelin maustekäyttö on moninaista. Länsimaissa sitä käytetään lähinnä jälkiruokien mausteena erilaisissa makeissa leivonnaisissa ja jälkiruoissa sekä kahvin, teen ja kaakaon maustamiseen. Lähi-idässä kanelilla maustetaan kana- ja lammasruokia. Intiassa se on monien mausteseosten perusosa.

 

Teksti ja kuva Yrjö Vähäkallio

 

Klikkaa Botania-info


Kokoelmat, kahvila ja matkamuistomyymälä avoinna yleisölle ympäri vuoden.

Muutostöiden vuoksi loppu- ja alkuvuosi meillä auki seuraavasti:

29-30.12.2017 avoinna klo: 11.00-16.00
Suljettu: 31.12-3.1.2018

Avoinna 4.1.2017 klo: 14.00-20.00
Suljettu 5.1.2018 huoltopäivän vuoksi
Avoinna 6.-7.1.2018 klo: 10.00-18.00

Vuodenvaihteen jälkeen talvikaudella (1.1.-31.3.)
ma-ke SULJETTU (muutostöiden vuoksi)
to-pe 14-20
la-su 10-18

Tilausryhmät sopimuksen mukaan.

Kesäaikana (1.4.-31.8.)
Tiedot tulossa.

We are closed fri 1.12.2017

Мызакрыты в следующие дни:
Пт 1.12.2017 (Oбслуживание)


Heinäpurontie 70, 80110 Joensuu
050 5629 482, toimisto(at)botania.fi

>> aukioloajat, pääsymaksut, sijainti
     
http://vk.com/botania

Ota yhteyttä

Roskapostin välttämiseksi testataan, että viestin lähettäjänä on ihminen.
Kirjoita yhteenlaskun summa: 5+10=